Патріотичне виховання

Концепція національно-патріотичного виховання в системі виховної роботи Буштинської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Формування особистості-патріота України – одне з провідних завдань виховної роботи в Буштинській ЗОШ І-ІІІ ст..
Проблема патріотичного виховання виникла давно. В основі її вирішення є відродження національної культури, фундаментом якої являються усталені народні традиції та звичаї, що вироблені народом впродовж усього історико-культурного розвитку. Українці свою духовну культуру почали творити далеко до християнського періоду на Україні. Зараз надворі третє тисячоліття, складний суперечливий час, коли ворог розхитує державний устрій держави, намагається нас роз’єднати, розпалює міжнаціональну ворожнечу і ненависть, не у всіх вистачає зваженості, національної самосвідомості. Тому так важливо відновити інтерес та повагу до національної культури, історії свого народу, мови, тобто всього, що об’єднує в собі слово «патріотизм».
Патріотизм (від гр. patriotes — батьківщина) — любов до своєї батьківщини, відданість своєму народу, гордість за свій народ, прагнення захистити його надбання, продовжити примноження його загальнолюдських і національних морально-духовних цінностей. Патріотизм проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне і що любить особистість
Кожне нове покоління людей живе і розвивається у певному національному середовищі, життя якого залежить від особливостей державного устрою країни. Дитина від народження перебуває під впливом як соціально-економічних умов, так і національної специфіки: побутового життя, культури, народних звичаїв, традицій. Вона переймає від дорослих багатство рідної мови, відчуття прихильності та симпатії до духовності свого народу, поступово призвичаюється до усталених морально-правових норм. Усе це веде до появи у неї особливих рис національної психології – ментальності, які стають підґрунтям для виховання громадянина-патріота.
Громадянська позиція свідомого українця має полягати в активному обстоюванні традиційних для нашого менталітету чеснот: любові до рідної землі, пісні, працелюбності, товариськості, щирості, гостинності, , цінності родинного життя, духовності, уважного ставлення до людей.
Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, традиції, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї народу – це ті прикмети, за якими народ розпізнається не тільки в сучасному, але й в його історичному минулому. Традиції – це неписані закони, якими керуються і в щоденних і у всенаціональних справах. Це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю.
Патріотизм як основа сучасного виховання дітей включає в себе формування національної свідомості та самосвідомості, тобто виховання любові до рідної землі, до свого народу, готовності до праці в ім'я України, освоєння національних цінностей (мови, території, культури), відчуття своєї причетності до розбудови національної державності, формування почуття гідності й гордості за свою Батьківщину. Саме плекання національної свідомості й самосвідомості, прищеплення моральних ідеалів та ціннісних орієнтирів починається з раннього дитинства, з перших років життя дитини.
Джерелами патріотичного виховання є рідне слово батька і матері, колискова пісня, культ Матері та Батька, рідна оселя, садиба, батьківщина і Батьківщина, героїчне минуле народу, життєдіяльність історичних постатей народу (політичних діячів, вчених, письменників, діячів мистецтва і культури), конкретна діяльність особистості щодо матеріального та культурного збагачення своєї країни.
Маючи достатній досвід педагогічної практики та в міру своїх можливостей, в нашій школі створено систему виховного впливу на учнів, однією з ланок якої є патріотичне виховання, мета якого є створення цілісної системи всебічного розвитку особистості майбутнього громадянина-патріота України шляхом ознайомлення дітей з культурою, традиціями та звичаями українського народу; а також формування у них почуття причетності до історії та майбутнього свого краю, пробудження і виховання патріотичних почуттів.
Завдання національно патріотичного виховання:
1. Розвиток у суспільстві високої соціальної активності, громадянської відповідальності, духовності, становлення громадянського суспільства;
2. Утвердження у суспільстві поваги до культурного та історичного минулого України;
3. Виховання молодих громадян у дусі поваги до Конституції країни, законності, норм суспільного та колективного життя, створення умов для забезпечення реалізації конституційних прав людини та його обов’язків, громадянського та професійного обов’язку;
4. Розвиток в учнів почуття гордості, глибокої поваги до символів держави – Герба, Прапора, Гімну України, іншої загальнодержавної та регіональної символіки та історичних святинь, гордості за країну, а також окремі регіони та міста;
5. Створення умов для посилення патріотичної направленості виховної роботи при висвітленні подій та явищ суспільного життя, активна протидія антипатріотизму, маніпулюванню інформацією, фальсифікації історії України;
6. Формування расової, національної, релігійної терпимості, розвиток дружніх відносин між представниками різних етнічних груп.
У зв’язку з воєнною ситуацією в країні на перше місце у виховній роботі вийшло патріотичне виховання підростаючого покоління, тому виховна робота школи розпочалася з благодійної акції: ярмарки-розпродажу учнівських робіт. Виручені кошти були передані для допомоги воїнам АТО
Учні школи долучились до волонтерського руху у розфарбовуванні в кольори державного прапора огорож мостів та ін. споруд.
Перший урок в новому навчальному році «Україна – єдина держава »(кл. кер 1-11 кл.).
Двічі проходили благодійні акції по збору продуктів для воїнів АТО, учні нашої школи також долучились до акції « Лист із дому» для моральної підтримки наших захисників. Учні 2-А кл. (кл.кер. Коршинська М.І.)та інших класів поч.. ланки зібрали 400 грн і передали на лікування раненого бійця АТО Руслану Ф. зі Львова.
19 вересня в школі відсвяткувався День миру: флешмоб «Діти України - за мир», конкурс листівок у вигляді голубів-оберегів для бійців АТО ( 5-11 кл.), малюнок на асфальті ( 1-4 кл.), виховний захід у 2-В кл «Україна –наша ненька»(Суздалєва А.В.);
В листопаді відбулося свято вшанування героїв АТО «Мир потрібен дітворі, а війни – не треба! », проведене кл. керівниками 2-А та 2-Б класів (Коршинська М.І., Негря Є.В.), на якому відбулася зустріч учнів школи з учасником бойових дій Весторобським І.В.
- траурний захід по відзначенню голодомору в Україні «Запали свічку» , участь в мітингу біля обеліска Слави по вшануванню пам’яті загиблих українців під час голодомору та героїв Небесної сотні, виховна година в 3-В кл. «Голодомор 1932-33-іх років» (Дудла О.В., Микулін В.Л.), урок-реквієм у 5-А кл. «Пам’ять серця »(Чедрик Р.Т.), також в листопаді відзначили 80-ту річницю з оголошення Маніфесту про возз’єднання Закарпаття з Україною (Рущак В.В., 10-А,Б).
Другою важливою складовою частиною шкільної системи виховання ціннісного ставлення до суспільства і держави є робота з попередження правопорушень. Вона здійснюється через організацію діяльності ради профілактики правопорушень, роботу батьківських комітетів, проведення тижня європейської місцевої демократії у жовтні ( зустріч-обговорення з представниками Буштинської селищної ради на тему «Роль місцевої демократії в становленні демократичної України» (Рущак В.В., 9-А)), тижня правових знань у грудні ( Правове змагання між 9-А та 9-Б кл,, урок-диспут «Права дитини» (Рущак В.В.), дні протидії насиллю (психолог Меланчук Р.В.)).
Напрямок Ціннісного ставлення до родини, сім’ї реалізує виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій, звичаїв. Тому в школі було проведено традиційні родинні свята:
Це загальношкільні ранки «З бабусиної скрині» (Микуляк М.М., 3-Акл.) , «Святий Миколай» (Полгар Н.Д.,Паш М.В.,учні 2-4-х кл.), «Новий рік» (новорічні ранки в 1-4-х кл., вечори (8-А,Бкл.,11-А,Б)), районний конкурс «Різдвяна зіронька»(Молнар М.М.)
Любов до рідної мови особливо виражається під час проведення тижня української мови та літератури (листопад): «Минуще все, лиш слово не мине» (Турок О.П., 6-А), «Дзвенить струмочком рідна мова» ( 3-В, Дудла О.В.), літературно-музична композиція «Мови нашої чарівний голос» (Стегура Т.М., 8-А), конкурс читців-декламаторів на тему «Рідна мова, рідне слово» (Богачик В.Д.).
В ІІ семестрі з новою силою зазвучали патріотичні нотки у виховній роботі школи: під час тижня іноземної мови, що проходив під гаслом «Україна – єдина держава» був проведений конкурс плакатів, малюнків, газет на патріотичну тематику, готувався мітинг по вшануванню героїв Небесної сотні (через карантин не відбувся), відкритий виховний захід - вшанування земляків-учасників АТО «Тримайся, українська державо, тримайся , український солдате!» в 9-Б кл.( Новосильчук Р.Ю.), на який запрошені були 4 учасників АТО, вшанування пам»яті Кобзаря : перегляд театральної вистави про Шевченка, свято–відкриття тижня « Ми тебе не забули, Кобзарю!» (7-В та 8-Б кл. Танчинець Г.І.), закриття тижня( 9-А кл. ,Шімон Н.В., Стегура Т.М.). Тематика тижня історіїбула присвячена 76-ій річниці проголошення Карпатської України . З цієї нагоди в 9-А та 10-А був організований перегляд документального фільму «Карпатська Україна в 1938-1939 роках».В рамках тижня зарубіжної літератури відбувся відкритий виховний захід у формі літературної вітальні на тему «Цінність людського життя» (учасники 7-А, 10-Б та 11-Б кл), який підготувала Микуляк І.С. та конкурс-змагання між ученицями 7-х кл. «Міс Україночка»( класні керівники Микуляк І.С., Микулін В.Г., Танчинець Г.І,). Крім того, були проведені акції милосердя: по збору коштів для воїнів АТО – нашим землякам, передавались продукти та ліки, відправлені листи та малюнки на передову, теплий одяг та спорядження для нашого вчителя ДПЮ -
Станка Р.Ю., зібрана і відправлена допомога в Артемівську середню школу і остання акція «Вишиванка- оберіг для воїна» (зібрано коштів на суму 2900 гривень, на які придбано шість вишитих сорочок для учасників АТО).
Крім того, в травні проведені акції по вшануванню загиблих українців в роки ІІ світової війни, відзначення Дня Перемоги:
- загальношкільна лінійка-реквієм «Пам’ятаємо. Перемагаємо.»;
- факельний похід до обеліска слави (8-11 кл.);
- перегляд кінофільму про депортацію кримських татар.
А завершили навчальний рік класні ранки в перших класах, присвячені прощанню з Букварем, які були пронизані любов’ю до України ( Балагурак Д.І., Пацкан Л.В., Стрижак В.І.) та відкритий виховний захід в 2-В кл. «Любіть красу нашого краю » ( Копинець О.В., Суздалєва А.В.).

ВИСНОВКИ
Кожна молода людина є активним учасником розбудови громадянського суспільства, відіграє в ньому важливу роль та несе відповідальність у процесах прийняття рішень на всіх рівнях, які впливають на їх життя.
На сьогодні перед нашою державою стоїть завдання - виховання у молодого покоління почуття патріотизму, формування особистості на засадах духовності, моральності, толерантності, забезпечення створення умов для інтелектуального, культурного та фізичного розвитку, реалізації науково-технічного та творчого потенціалу молодих громадян.
Виходячи з цього, пропоную:
- продовжити розпочату роботу з формування особистості патріота України;
-виховувати почуття гордості за свою державу, співпереживання за минуле, співпричетність до творення її сьогодення та майбутнього.
- виховання патріотизму повинно охоплювати своїм впливом усі виховні заходи і пронизувати усі сторони шкільного життя.
Експериментальна частина
З метою з'ясування того, як усвідомлюють, сприймають учні 5-11 класів патріотичне виховання, ми запропонували їм анкету
«Що таке патріотизм ?»., в якій пропонувалося 24 запитань.
Результати опитування:
всього опитано 238 осіб, з них 106 дівчат і 132 хлопців.
У результаті анкетування з'ясувалося, що позитивне ставлення учнів до патріотизму в цілому по школі домінує - 92,4% від кількості опитаних ,
5.6% відчувають нейтралітет; негативно ставляться - 2%.
Результати опитування дозволяють судити про те, що з'явилося єдність думок у міркуваннях учнів щодо поняття «патріот»: майже в усіх відповідях простежується єдина думка про те, що патріотизм - це захист Батьківщини, борг перед Вітчизною. Наприклад, учні 7 класу так висловили свою думку про те, хто такий патріот:
• Патріот - це людина, готова в будь-яку хвилину вступити в битву і віддати своє життя за честь і свободу країни.
• Патріот-людина, яка пишається своєю батьківщиною, її культурою, православною вірою і готовий померти за свій народ і за свою батьківщину.
• Патріот - людина любить своє місто і свою малу батьківщину, чоловік готовий зробити для своєї батьківщини все від нього залежне..
А на запитання «Чи вважаєте ви себе патріотом України?» майже 98% відповіло « Так ». Отже, пророблена робота за рік дала непогані результати.

Підготувала заступник директора з НВР Томишинець В.В.

 

Стрільба з пневматичної гвинтівки на уроці Захисту Вітчизни

dIUoyuQLg9c

DJS7FnYPINc